Bu ürünümüz ile; Denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu nakil vasıtalarından biriyle bir yerden baÅŸka bir yere taşınan her hangi bir ürünün taşınması esnasında uÄŸrayabileceÄŸi hasar ve kayıplar farklı teminat seçenekleri ile teminat kapsamına alınır.
Emtea Nakliyatı Sigortası ile bir yerden baÅŸka bir yere herhangi bir taşıma aracı üzerinde sevkedilen, ticari niteliÄŸi olsun veya olmasın her türlü malınıza, karşılaÅŸabileceÄŸi risklere karşı üç tür teminat seçeneÄŸiyle güvence saÄŸlayabilirsiniz. Teminat seçenekleriniz;
a) Tam Zıya Teminatı : Taşımayı yapan nakil vasıtasının (gemi, kamyon, uçak, tren) tamamen hasarlanması sonucunda taşınan malınızın tamamen hasarlanarak kullanılamaz hale gelmesi riski teminat altına alınır.
b) Dar Teminat : Taşımanın yapıldığı aracın hasarlanması sonucu, taşınan mallarınızın hasarlanması risklerini teminat altına alınır. Bu teminat, taşıma yapılan aracın cinsine göre deÄŸiÅŸik adlar alır ancak teminat kapsamını deÄŸiÅŸtirmez. Taşıma aracına göre dar teminat ;
Karayolunda ; Kamyon Klozu,
Demiryolunda ; Demiryolu Klozu,
Denizyolunda ; (C) Klozu ya da (F.P.A.) adlarını almaktadır.
Havayolu ile yapılan taşımaların bu teminat ile sigortalanması ise mümkün olmamaktadır.
Dar teminat ile aÅŸağıda sayılan risklerin gerçekleÅŸmesi sonucu meydana gelebilecek kısmi hasar ve masraflar teminat kapsamına alınır.
Denizyolunda;
• Yangın, infilak,
• Geminin karaya oturması, batması, yanması, sudan baÅŸka bir cisimle çatışması,
• MüÅŸterek avarya fedakarlığı ve müÅŸterek avarya katılma payı
• Kurtarma ve yardım masrafları
• Dava say masrafları
• Yükleme ve boÅŸaltma sırasında bir veya birden çok kolinin tam zıyaa uÄŸraması
Karayolunda;
• Nakil vasıtasının yanması,
• Çarpması,
• Çarpışması,
• AteÅŸ,
• Yıldırım,
• Seylap,
• Köprü yıkılması,
• Kamyon veya treylerin devrilmesi,
• Trenin raydan çıkması
sonucunda taşınan malda meydana gelecek zıya ve hasarlar karşılanır.
c) GeniÅŸ Teminat: Nakliyat Sigortası için verilen en geniÅŸ teminat olup, taşıması yapılan malların aÅŸağıda belirtilen istisna maddeleri dışında karşılaÅŸacağı tüm riskler teminat kapsamına alınır.
• Nakliyat esnasında gecikmeden kaynaklanan hasar ve masraflar
• Fire, çürüme, bozulma gibi malın kendi bünyesinden kaynaklanan hasarlar
• Malın kendi kusuru, üretiminden kaynaklanan hasarlar (ayb-ı zati )
• Ambalaj yetersizliÄŸi
• Sigortalının veya adamlarının kasdi kötü niyetli hareketlerinden kaynaklanan hasar ve masraflar
• Radyoaktif kirlenme
• Harp ve grev rizikoları
• Normal akma ve eksilme, eskime ve aşınma , yıpranma.
• Donatanın iflası ve mali kusuru.
• Atomik ve nükleer harp.
• Sigortalı tarafından bilinen denize ve yüke elveriÅŸsizlik.
• Harp, isyan, GLKKNH, Terörizm
• Fare, kurt vb. haÅŸaratın ika ettiÄŸi tahribat.
• Yasak ve gizli ticaret, kaçakçılık
• Hakikat dışı beyan, kanuna aykırılık
• Karantina ve kışlama tevakkufları
• Faiz kayıpları, kur ve rayiç farkları
* Harp ve grev rizikoları riskleri istenmesi halinde ek prim karşılığında teminat altına alınabilir.
Hangi durumlarda geniÅŸ teminat (A Kloz) verilmez?
* Teklif tarihinden önce yüklemesi baÅŸlamış emtea sevkiyatlarına
* Kullanılmış her türlü emteaya
* Ä°thalat sigortası yapılmamış emteanın yurtiçi sevkiyatına
* Açık kasalı kamyonlarla yapılan sevkiyatlara
* Geminin güvertesinde taşınan emteaya
Kamyon ve Demiryolu Klozları Kapsamında Verilen Teminatın BaÅŸlangıç ve BitiÅŸ Zamanları Nasıl Tespit Edilir?
Kamyon klozunda; teminat, malların nakledilmek üzere kamyon veya treylere yüklendiÄŸi anda baÅŸlar ve nakil vasıtasının, poliçede gösterilen yere varısı ile sona erer. Yükleme ve boÅŸaltma esnasında, emteanın maruz kalabileceÄŸi rizikolar, ancak ek prim ödemek suretiyle teminata dahil edilebilir. (Yükleme ve boÅŸaltma rizikoları aksi kararlaÅŸtırılmadıkça sigorta teminatından hariçtir.)
Demiryolu klozunda ise; teminat, malların nakledilmek veya nakliyat hemen yapılmayacaksa, ticari örf ve adetlere uygun olarak, muhafaza edilmek üzere demiryolu yetkililerine teslimi ile baÅŸlar. Malların varma istasyonunda alıcısına teslimi ile veya teslime engel bir hal varsa, malların satıldığı veya usulüne uygun olarak depo edildiÄŸi zaman sona erer.
Sigortanın son bulması bu üç ÅŸekilde meydana gelmemiÅŸ ise, teminat en geç varışı takip eden 60. günün sonunda biter.
Burada yükleme boÅŸaltma rizikosu, ancak ek prim ile temin edilebilir.
Kamyon, Treyler veya Vagonların Denizyolu Nakillerinde Teminat Devam Eder mi?
Devam eder. Bunun için ayrıca bir prim ödenmesine gerek yoktur. Sigorta, malları taşıyan aracın göl veya denizdeki nakillerinde, denizyoluyla yapılacak emtea nakliyatına iliÅŸkin dar teminat (C) klozu veya (F.P.A.) ÅŸartları gereÄŸince geçerlidir.
Açık Kasalı Kamyon ya da Vagonlar ile Yapılan Taşımalara GeniÅŸ Teminat Verilebilir mi?
Hayır. Bu ÅŸekilde yapılan taşımalar için ancak kamyon ya da demiryolu klozu verilebilir; daha geniÅŸ bir teminatla sigortalanamaz. Ancak, açık kasa kamyonla taşınan ağır ve havaleli yükler (örneÄŸin iÅŸ makineleri, trafolar, santral malzemeleri vb.) için geniÅŸ teminat verilebilir.
Denizyolunda Teminatın BaÅŸlangıç ve BitiÅŸ Tarihleri Nasıl Tespit Edilir?
Dar teminat (C) klozu ve GeniÅŸ Teminat (A) klozu ile yapılan sigortalarda teminat, malların poliçede gösterilen yerdeki depoyu terk etmesiyle baÅŸlar, poliçede gösterilen varıs yerindeki nihai depoya teslimine kadar sürer. Ancak uluslararası satış ÅŸekillerinin de teminatın baÅŸlangıcı ile ilgisi vardır. (ÖrneÄŸin satıcı malını FOB olarak satmışsa, gemi güvertesine teslim ettiÄŸi ana kadar sorumluluk satıcıya aittir. Dolayısı ile teminat gemi güvertesinde baÅŸlayacaktır. Ancak, malların gemiden boÅŸaltılmasını takip eden 60 gün içinde, bu teslimatın yapılması gerekir)
Ä°thalat ve ihracatta, malların gemiden boÅŸaltılmasını takiben, gümrük sahasında geçen bu süre içerisinde (C) klozu ile sadece yangın rizikosu teminat altındadır; geniÅŸ teminat verildiÄŸinde ise depodaki bekleme, geniÅŸ teminat ile alınmış tüm teminatlar için geçerlidir.
Bununla birlikte sigortalı önceden haber vererek, ek prim karşılığında bu süreyi uzatabilir.
Geminin Güvertesinde Taşınan Emteaya Sigorta Teminatını Verilebilir mi?
Aksine anlaÅŸma yoksa, sigortacı malların güverte altında, yani ambar içinde nakledileceÄŸini farz ederek prim tespit etmektedir. Bu nedenle, emteanın güvertede taşınması halinde sigortacının sorumluluÄŸu, teminat all risks olsa dahi sadece ( C ) klozu teminatı ile sınırlandırılmıştır.
Ancak sigortalının önceden bildirimde bulunması halinde, ek prim karşılığında, güvertede taşınan mallara da geniÅŸ teminat verilebilir.
Nakliyat Abonman SözleÅŸmesi Nedir?
Abonman sözleÅŸme sigortalı ile sigortacı arasında genellikle 1 yıl süre için hazırlanan bir çerçeve anlaÅŸması niteliÄŸindedir.
Bu sözleÅŸme ile sigortacı, sözleÅŸmede belirtilen ÅŸartlar ve limitlerle sınırlı olmak üzere sigortalının yapacağı bütün taşımaları sigorta etmek, sigortalı da her bir sevkiyata iliÅŸkin kesin detayları sigortacıya bildirmek ve bu bilgilere istinaden düzenlenecek poliçeler ile tahakkuk ettirilen prim tutarlarını ödemek yükümlülüÄŸü altına girer.
Sigortalı açısından birçok yararı olan abonman sözleÅŸmesi sadece taşıma kapasitesi ve frekansı yüksek olan müÅŸteriler için hazırlanmaktadır.
Geçici (Flotan) Poliçe Nedir?
Sevkiyatı gerçekleÅŸecek bir malın, nakil vasıtası bilgileri ile yükleme tarihi kesinlik kazanmadan sigortanın yapılması gerekli olduÄŸu hallerde ve özellikle bankalar tarafından akreditif açıldığı anda sigorta teminatına ihtiyaç duyulması halinde, elde bulunan bilgilerle geçici bir poliçe yapılır. Buna flotan poliçe denir.
Sevkiyat gerçekleÅŸmeye baÅŸladığı zaman, kesinleÅŸen bilgilerle kat'i sigorta poliçesi (zeyilname) düzenlenir.
Nakliyat Sigortalarında Hangi Durumlarda Gider Vergisi Alınmaz?
Dahilde iÅŸleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalat ile ihracat sigortaları ve döviz kazandırıcı faaliyetler için allınmış teÅŸvik belgeleri kapsamında yapılan poliçelerde vergi tahakkuku yapılmamaktadır. Ancak yatırım teÅŸvikli muameleler kesinlikle vergi kapsamındadır.
Nakliyat Sırasında Yapılacak Aktarmalar ile Tamamlayıcı Sevkiyatları Teminat Kapsamına Almak Ä°çin Ek Prim Ödemek Gerekir mi?
Genel sigorta tatbikatında, aktarmalar ve tamamlayıcı sevkiyatlara (baÅŸlangıç ve bitiÅŸ sevkiyatları) ek prim alınmakta ve teminat kapsamına dahil edildiÄŸi poliçede gösterilmektedir.
Tamamlayıcı sevkiyatların varma ÅŸehri sınırları içerisinde olması halinde ek prim alınmaz.
BAZI TEMEL KAVRAMLAR
Hakiki (Gerçek) Tam Zıya: Sigorta konusunun tamamen hasar görüp yok olması, sigorta konusunun fiziki varlığının ortadan kalması.
Hükmi Tam Zıya: Sigorta edilmiÅŸ bir riziko sonucu sigorta konusunun sigortalının elinden çıkmış olması ve onu elde etmesinin olanaksız olması veya gerçek tam zıya halinin kaçınılmaz olması veya sigorta konusunu kurtarma/tamir/varma yerine gönderme masraflarının, yaklaşık kurtarılmış/tamir edilmiÅŸ deÄŸeri veya varma yerindeki deÄŸeri aÅŸacak olması.
Avarya: Nakliyat Sigortalarında zarar veya hasar.
Hususi Avarya: Nakliyat Sigortalarında sigorta konusunda meydana gelebilecek kısmi hasar, zarar veya kayıp.
MüÅŸterek Avarya: OrtaklaÅŸa bir deniz yolculuÄŸuna çıkmış olan gemi ve yükü tehdit eden bir tehlikeden onları korumak amacıyla, makul bir hareket tarzı oluÅŸturacak ÅŸekilde bile bile yapılan fevkalade fedakarlık veya masraflar, gemi veya yükün tamamen veya kısmen kurtulmuÅŸ olmaları halinde “müÅŸterek avarya” olarak adlandırılır.
Kurtarma Yardım Masrafları: Poliçe kapsamında olan bir tehlike karşısında sigorta konusunu kurtarmak için üçüncü kiÅŸiler tarafından yapılan masraflara “kurtarma yardım masrafları” denir.
Dava ve Say Masrafları: Poliçe kapsamında olan bir hasarı önlemek ya da azaltmak amacıyla sigortalı veya adamları tarafından ve sadece sigorta konusu için yapılan makul masraflardır.
Muafiyet: Poliçe kapsamındaki bir hasarın ödenmesi sırasında hasarın sigortalının üstünde kalan bölümüne muafiyet adı verilir.
Tenzili Muafiyet: Hasarın muafiyet miktarını aÅŸan kısmı ödenir, muafiyet miktarının altındaki hasarlar ödenmez. Nakliyat Sigortalarında yaygın olarak uygulanan muafiyet türüdür.
Baratarya: Kaptanın ve diÄŸer gemi adamlarının bilerek ve hile ile gemi donanımına, makina, donanım ve yükle ilgili olanlar aleyhine giriÅŸtikleri her türlü güvenlik kırıcı hareketlerdir. Barataryada kasıt bulunması ÅŸarttır. Gemi sahibi baratarya yapamaz.